Drożdżówki z nadzieniem serowo-budyniowym

4.48 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne,najlepsze ciasto drożdżowe jakie znam.Mięciutkie i puszyste,nawet na drugi dzień.Polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto-
    150ml letniego mleka
    50g stopionego masła
    50g cukru
    2 jajka
    16g cukru waniliowego
    1/2kg mąki
    5 dag drożdży
    duża szczypta soli

    nadzienie-
    1,5szkl mleka
    2-3 łyżki cukru
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    20dag mielonego twarogu
    rodzynki,skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z nadzieniem serowo-budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn -rozetrzeć drożdże z łyżką cukru,wlać 50ml mleka i wsypać łyżkę mąki.Odstawić na 15min,by wyrosły.Resztę mleka,masło,sól i jajka lekko roztrzepać,wlać do zaczynu,dać oba cukry i przesianą mąkę.Wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.Odstawić na 1h,aby podwoiło objętość.W tym czasie przygotować nadzienie - z mleka,cukru i budyniu ugotować budyń,przestudzić i utrzeć z twarogiem,wsypać bakalie.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić,rozwałkować na gr.1,5-2 cm i dużą szklanką wycinać kółka.Ułożyć ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nałożyć po kopiastej łyżce nadzienia na środek każdej z nich.Odstawić na 30min,aby ładnie urosły.Piec ok.30min w 180st.C.Gotowe drożdżówki polukrować.

Porady

Drożdżówki można przed włożeniem do pieca posypać kruszonką.Często robię z tego ciasta zamiast drożdżówek ślimaczki - wałkuję ciasto na gr.0,5cm,smaruję nadzieniem,zwijam roladę i kroję w plastry,piekę.Do tego ciasta można użyć dowolnego nadzienia - mogą być owoce,masa makowa lub serowa,marmolada,posypka cynamonowa i inne.Można użyć też tego ciasta na wypieki wytrawne np.pizzerinki z szynką i serem lub bułeczki z pieczarkami.Należy wtedy do ciasta dodać tylko płaską łyżeczkę cukru i pominąć wanilię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować