Drożdżówki z nadzieniem budyniowo-śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealne bułeczki na śniadanie właśnie z dodatkiem sezonowych owoców -śliwek oraz budyniu. Lekkie, puszyste i zdrowe.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 20 sztuk
    2,5 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki masła
    Szczypta soli
    20 śliwek
    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki mleka
    1 czubata łyżka cukru
    2 jajka
    Cukier trzcinowy do posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z nadzieniem budyniowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, odstawić by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałą mąkę, cukry, 1 całe jajko, żółtko, szczyptę soli, wyrobić ciasto. Masło stopić, dodać lekko przestudzone do ciasta, całość wyrobić na jednolitą, gładką masę - tak by ciasto było sprężyste i odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Budyń ugotować w 1,5 szklance mleka z 1 łyżką cukru. Śliwki opłukać, osuszyć, wydrylować z pestek.
    Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm, wycinać szklanką kółka. Na środek ułożyć ciepły budyń, śliwkę, przykryć drugim kółkiem ciasta, zlepić, uformować bułeczkę, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym, odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki wyrosły. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor.

Porady

1.Bułeczki można dodatkowo posypać cynamonem lub kruszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować