Piernik z nadzieniem serowo-śliwkowym

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne ciasto piernikowe, pachnące miodem i przyprawami. Przełożone powidłami i serem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma o śr. 20 cm
    1,5 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka sody
    ¾ szklanki cukru
    1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    100 g miodu
    100 g masła
    Tłuszcz do formy
    Szczypta soli
    Nadzienie:
    ½ l powideł śliwkowych
    300 g serka waniliowego
    1 galaretka cytrynowa
    ½ l powideł śliwkowych
    1 czubata łyżka zmielonych orzechów włoskich
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Powidła Powidła śliwkowe

Piernik z nadzieniem serowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodać miód, wymieszać. Następnie dodać kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, śmietanę, wymieszać na jednolitą masę. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wlać ciasto. Piec w temp. 170 stopni 60 minut. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku, wystudzić, dodawać porcjami serek, wymieszać na jednolitą masę. Powidła podgrzać, posmarować blaty, lekko schłodzić. Na powidła wyłożyć ½ porcji sera, przykryć drugim plackiem, znów ser i ostatni placek, lekko docisnąć, schłodzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, polać górę piernika, ponownie schłodzić. Spód piernika obsypać dodatkowo zmielonymi orzechami.

Porady

1.wierzch ciasta można delikatnie ściąć, ciasto będzie równiejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować