Delikatne ciasto piernikowe, pachnące miodem i przyprawami. Przełożone powidłami i serem.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki ciasto:
Forma o śr. 20 cm
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
¾ szklanki cukru
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
2 jajka
1 łyżka kakao
½ szklanki kwaśnej śmietany
100 g miodu
100 g masła
Tłuszcz do formy
Szczypta soli
Nadzienie:
½ l powideł śliwkowych
300 g serka waniliowego
1 galaretka cytrynowa
½ l powideł śliwkowych
1 czubata łyżka zmielonych orzechów włoskich
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
Sok z cytryny
Piernik z nadzieniem serowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę, dodać miód, wymieszać. Następnie dodać kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, śmietanę, wymieszać na jednolitą masę. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wlać ciasto. Piec w temp. 170 stopni 60 minut. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzątku, wystudzić, dodawać porcjami serek, wymieszać na jednolitą masę. Powidła podgrzać, posmarować blaty, lekko schłodzić. Na powidła wyłożyć ½ porcji sera, przykryć drugim plackiem, znów ser i ostatni placek, lekko docisnąć, schłodzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, polać górę piernika, ponownie schłodzić. Spód piernika obsypać dodatkowo zmielonymi orzechami.
Porady
1.wierzch ciasta można delikatnie ściąć, ciasto będzie równiejsze.
Komentarze