Drożdżówki z karobem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

To już moje drugie podejście do tych drożdżówek. Są super ! z wierzchu chrupące a w środku mięciutkie. Do ciasta dodałam karob czyli mączkę z chleba świętojańskiego. To taki odpowiednik kakao tylko zdrowszy. Zawiera witaminy z grupy B, B1, B2, B3 a także A, E i D.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • Zaczyn
    14g suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    125ml ciepłej wody
    Ciasto
    500g mąki pszennej
    50g rozpuszczonego masła
    125ml mleka
    2 łyżeczki / kopiaste / karobu
    50g cukru brązowego
    szczypta soli
    1 jajko
    60g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z karobem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn, z podanych składników przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut.
  • wyrastanie drożdżowego 2. Następnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dolewamy mleko całość podgrzewamy. Ma być letnie. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy karob, sól, cukier i rodzynki. Mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn, letnie mleko z masłem i jajko. Zagniatamy ciasto / podsypujemy mąką / aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. To właśnie karob nadaje taki kolor.
  • Drożdżówki z karobem i rodzynkami 3. Po tym czasie delikatnie zagniatamy, formujemy prostokąt, przecinamy na pół i każdą z połówek kroimy na 4 części. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odsawiamy do ponownego wyrośnięcia / około 40 minut / Pieczemy 20 do 25 minut w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Karob

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować