Chałka z karobem i kruszonką

0 (0 ocen)

Córka wymarzyła sobie chałkę-murzynkę ;) bez zaplatania ale z blond czupryną! Tak powstała ta chałeczka, z dodatkiem karobu i jasną kruszonką

Składniki:


  • 0,5 szklanki mleka
    50 g cukru
    12 g drożdży
    50 g masła
    1 jajko
    280 g mąki pszennej typ 450
    1 czubata łyżka karobu
    1 szczypta soli
    + 1 jajko do posmarowania
    kruszonka:
    30 g masła
    2,5 łyżki mąki pszenne typ 450
    1,5 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery Kruszonka

Chałka z karobem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą.
    Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać karob, wymieszać.

    Na koniec dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

    W międzyczasie zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę wrzucić do rozdrabniacza (lub posiekać nożem). Wstawić do lodówki.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować podłużny wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz),

    przełożyć do długiej keksówki, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Karob

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować