Drożdżówki z budyniem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Letnie mleko przelać do misy miksera , dodać pokruszone drożdże , cukier , wanilię ,sól zmiksować , wbić jajka i żółtka , miksując wsypać mąkę , miksować aż mąka połączy się ze składnikami , następnie wlać masło , chwilę wszystko razem miksować ( około 10-15 minut ) . Gotowe ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią , do utartych dodać mąkę , mleko zmiksować , cały czas mieszając ugotować budyń , szczelnie przykryć , odstawić . Czekoladę pokroić na małe kawałki
3.Wyrośnięte ciasto , podzielić na 3 części , wałkować prostokąty na grubość około 2 cm , smarować bydyniem , sypać pokrojoną czekoladą , składać dłuższym bokiem do dłuższego , kroić w kwadraty lub prostokąty
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać bułeczki jedna obok drugiej , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w temp 175 *C
5.Składniki na lukier wymieszać, polać , bułeczki .
Komentarze