Drożdżówki z budyniem i czekoladą

0 (0 ocen)

Puszyste drożdżowe bułeczki nadziane czekoladą i domowym budyniem , który sprawia , że drożdżówki są mięciutkie , wilgotne i kremowe

Składniki:

  • 750g mąki
    70g drożdży
    3/4 szkl cukru
    1,5 szkl mleka
    1 łyżeczka wanilii
    2 jajka
    3 żółtka
    100g roztopionego wystudzonego masła
    1/2 łyżeczki soli

    Na budyń:
    1 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka wanilii
    3 żółtka
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    Lukier:
    cukier puder
    przegotowana , wystudzona woda
    aromat pomarańczowy

    Dodatkowo:
    150g gorzkiej czekolady
    jajko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Letnie mleko przelać do misy miksera , dodać pokruszone drożdże , cukier , wanilię ,sól zmiksować , wbić jajka i żółtka , miksując wsypać mąkę , miksować aż mąka połączy się ze składnikami , następnie wlać masło , chwilę wszystko razem miksować ( około 10-15 minut ) . Gotowe ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią , do utartych dodać mąkę , mleko zmiksować , cały czas mieszając ugotować budyń , szczelnie przykryć , odstawić . Czekoladę pokroić na małe kawałki
  • 3. Wyrośnięte ciasto , podzielić na 3 części , wałkować prostokąty na grubość około 2 cm , smarować bydyniem , sypać pokrojoną czekoladą , składać dłuższym bokiem do dłuższego , kroić w kwadraty lub prostokąty
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , układać bułeczki jedna obok drugiej , odstawić do wyrośnięcia , wyrośnięte smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w temp 175 *C
  • 5. Składniki na lukier wymieszać, polać , bułeczki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować