Drożdżówki z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać cukrem, dodać mąkę i mleko, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Jajka zmiksować z cukrem, dodać do drożdży razem z ciepłym mlekiem i olejem, wsypać połowę mąki, cukier waniliowy i sól, zmiksować na jednolitą masą. Następnie połączyć z resztą mąki i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę, lekko rowałkować i pociąć na 12 kwadratów. Na ciasto nakładać owoce i sklejać brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki wymieszać aż utworzą się grudki i wyłożyć na drożdżówki, lekko docisnąć.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.
Komentarze