Drożdżówki z twarogiem i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Do miski wkruszyć drożdże , wlać ciepłe mleko , wsypać cukier, sól oraz mąkę.
Składniki wymieszać razem do powstania gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić na 20-15 min do wyrośnięcia.
Ciasto: Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać mleko oraz masło. Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Dodatki: Twaróg przełożyć do miski, dodać śmietanę, cukier puder oraz borówki.
Całość dokładne wymieszać.
Ciasto: Ciasto podzielić na kawałki ( np. 6)
Każdy kawałek ponownie podzielić na 3 części, każdą rozwałkować, rozsmarować farsz, zwinąć w rulon.
3.Z 3 rulonów z twarogiem, zapleść warkocz.
4.Drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem.
Pozostawić na kolejne 10 min.
Komentarze