Pyszna drożdzóweczka idealna na przekąskę, drugie śniadanie czy na wyprawę na świeże powietrze.
Łatwa w przygotowaniu, efektowna i co najważniejsze zawsze się udaje. Dzieciaki je uwielbiają. Dla mnie niezawodny posiłek w podróży
Drożdżówka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Mąkę z solą przesiewamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, żółtka, masło i wyrabiamy parę minut za pomocą haka do ciast drożdżowych. Przekładamy wyrobione ciasto do misy wysmarowanej olejem. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 40-60 minut, przykrywając ścierką.
Śliwki umyć i pokroić. Oprószyć cukrem i cynamonem.
2.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 35. Układamy pokrojone śliwki na samym środku przykrywamy jedną częścią i na górę ciut mniej układam śliwki i zakładam trzecią częścią ciasta. Następnie dolny bok ciasta zakładamy do środka, a górny na niego. Ciasto kroimy na 12 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem
Komentarze