Drożdżówka z miodem i śliwkami ( żytnia ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać do 40-45 stopni.
Rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i miód.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Odstawić aż spęcznieje i stanie się kremową masą ( około 30 minut).
2.Stopić 80 g tłuszczu
3.Wymieszać mąki z budyniem.
Wlać do nich zaczyn, wbić jaja i zacząć wyrabiać.
Gdy się połączy dolać masło i bakalie.
4.Wyrabiać aż zacznie odstawać od miski, ok. 10 minut.
Odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. ( 30-60 minut w zależności od temperatury)
Przełożyć do natłuszczonej formy z papierem do pieczenia.
5.Śliwki umyć, pokroić na połówki, wyłożyć na ciasto.
Resztę masła wymieszać z cukrem, mąką ( 3 łyżkami ) i otrębami.
Kruszonkę wysypać na ciasto.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni – do suchego patyczka.
Porady
możemy użyć dowolnej mąki w tym pszennej jeśli ją tolerujemy.
Komentarze