Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn z mleka, drożdży, łyżki cukru, połowy ilości mąki wymieszać łyżką najlepiej drewnianą aż będzie konsystencja gęstej śmietany.
2.Odstawić do wyrośnięcia na około 45 min.
3.Utrzeć jajka z żółtkami i cukrem na gęstą masę jajeczną.
4.Masę jajeczną wlać do zaczynu i dodać resztę mąki. Ciasto jest rzadkawe, więc najłatwiej wyrobić łyżką drewnianą, a na koniec dać stopioną i wychłodzoną margarynę. Jeszcze raz wyrobić. Ciasto ma być lejące. Pozostawić do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte ciasto delikatnie wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiać.
6.Wyłożyć formę papierem do pieczenia i ciastem.
7.Wypestkowane i osuszone śliwki poukładać na powierzchni ciasta. Posypać cynamonem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8.W tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników. Margarynę należy stopić i wystudzić.
Bezpośrednio przed posypaniem kruszonką posypać cukrem kryształem śliwki.
9.Piec w 200 stopni 35-40 min. Do zrumienienia kruszonki.
Porady
Brytfanna wielkość 30 cm na 41 cm. Ciasto ładnie rośnie, jest lekkie, przy wykładaniu na brytfannę nie klei się rąk. Nie wychodzi zakalec od śliwek.
Komentarze