Składniki na 2 keksówki o wym.30x12
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionej margaryny
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
ok. 500 g Śliwek pokrojonych na małe kawałki
3 łyżki kaszy manny
Drożdżówka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i mąki, dodać mleko, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
Resztę mąki przesiać do miski. Żółtka utrzeć z cukrem. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z utartymi żółtkami i wszystko razem wyrobić. Pod koniec dodać roztopioną margarynę i jeszcze raz wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 równe części Każdą część rozwałkować na prostokąt długości keksówki. Śliwki wymieszać z kaszą manną i wyłożyć na ciasto, zwinąć jak roladę, wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem o posypać cukrem. Piec ok 30 minut w temp. 190 s C.
Komentarze