Drożdżowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Podam wam dziś przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej drogiej koleżanki Honoratki. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a w znikaniu jeszcze szybsze. Nie wiem co o tym sądzicie ale moje potrawy ostatnio robią mi psikusy chleb na maślance pokazał like zaś dzisiejsze drożdżowe ma ładną uśmiechniętą minkę widoczną gołym okiem czyż nie ?

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do większej miski wrzucić w następującej kolejności.

    - 85 g drożdży świeżych,

    - 4 jajka ( wcześniej roztrzepać widelcem ),

    - szczypta soli,

    - 1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

    - 3/4 szklanki mleka,

    - 3/4 szklanki oleju,

    - 3,5 szklanki mąki pszennej,

    - dowolny aromat ( ja dałam cytrynowy ).



    kruszonka.

    4 łyżki mąki,

    3 łyżki cukru,

    2 łyżki masła ( dałam solla z Biedronki ).



    dodatkowo:

    300 g borówek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Do miski dodać wszystkie składniki w takiej kolejności jak opisane i pozostawić bez mieszania na około 3 godziny ( można mniej ). Gdy już jest widoczna praca drożdży, całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę .
  • ciasto 2. Zmiksowane ciasto przelać do blaszki 24 * 35 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzch wyłożyć owoce borówki ( może również być bez owoców ).
  • ciasto 3. Gdy już mamy wyłożone owoce, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości w kruszonkę.
  • ciasto 4. Przygotowaną kruszonką posypać ciasto z owocami. Ciasto tak przygotowane postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto 5. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Upieczone ciasto środkiem się zapadło ale to wina owoców zakalca nie ma. Jeśli ktoś woli mniej przypieczone wystarczy z 15 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową.
  • ciasto 6. Takie ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do kawy, gorącego kakao czy szklanki zimnego mleka. Ciasto wyszło fajne kruche a owoc borówki fajnie komponuje się z ciastem drożdżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować