Bułeczki drożdżowe stokrotki

0 (0 ocen)

Koło tych drożdżówek nie można przejść obojętnie. Zachwycają już samym wyglądem. Słodki lukier i masa serowa rozpływają się w ustach. Całość przełamana jest kwaskowatą morelą.

Składniki:

  • 20 sztuk
    CIASTO DROŻDŻOWE:
    • 3 szklanki mąki pszennej + do oprószania stolnicy,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • 40g świeżych drożdży,
    • 100g masła,
    • Szczypta soli,
    • MASA SEROWA:
    • 200g twarogu półtłustego,
    • 1 żółtko,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • DODATKOWO:
    • 10 moreli,
    • Do posmarowania: 1 żółtko +1 łyżka mleka,
    • LUKIER:
    • 2 łyżki mleka,
    • 12 łyżek cukru pudru,
    • Aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Bułeczki drożdżowe stokrotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe stokrotki 1. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Rozczyn odstawiamy do podrośnięcia, przykrywamy go ściereczką.
  • Drożdżowe stokrotki 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka wbijamy do miski, ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy rozczyn. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Masło wyrabiamy na stolnicy, powinno być elastyczne. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość; przykrywamy je ściereczką.
    W tym czasie przygotowujemy masę serową oraz morele.
  • Drożdżowe stokrotki 3. Morele sparzamy, obieramy ze skórki i dzielimy na pół, usuwamy pestkę.
  • Drożdżowe stokrotki 4. Ser umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem przez kilka minut. Mieszamy go z cukrem i żółtkiem, odstawiamy.
  • Drożdżowe stokrotki 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i filiżanką wycinamy kółka ( średnica filiżanki była nieco większa niż szklanki). Kółka przekładamy na blaszkę, układamy je w odstępach od siebie.
  • Drożdżowe stokrotki 6. Każde kółko nacinamy promieniście na 1,5cm. Zostawiamy miejsce na środku. Krążki przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.
  • Drożdżowe stokrotki 7. Po tym czasie za pomocą kieliszka robimy wgłębienie w każdym krążku. Do wgłębienia wkładamy porcję nadzienia serowego. Na serze układamy połówkę moreli. Bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
  • 8. Po upieczeniu bułeczki studzimy. Mleko ucieramy dodając po łyżce cukru pudru aż powstanie lukier. Dodajemy w między czasie trochę aromatu cytrynowego. Lukrem smarujemy płatki stokrotek.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować