Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajka i żółtko roztrzepane z cukrem. Dodać śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie już odchodziło od ręki dodać olej i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Jagody i cukier wrzucić do garnuszka. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż sok odparuje i całość zgęstnieje. Mi to zajęło ok. 30-40 minut. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone jagody powinny mieć konsystencję gęstego dżemu.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować. Pokroić na kwadraty. Na środek kłaść łyżeczkę dżemu i sklejać rogi widelcem. Układać rożki na blaszkach natłuszczonych i oprószonych kaszą manną. Posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 1800 przez 15-20 minut lub do zrumienienia.
Czekoladę białą roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Wystudzone rożki dekorować polewą.
Komentarze