Galette z makiem i mirabelkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z dodatkiem maku i cytryny oraz mirabelki. Najprostsza tarta, podana z lodami waniliowymi tworzy deser idealny.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    300g mąki
    200g masła
    50g cukru pudru
    1 jajko
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki maku
    skórka starta z 1 cytryny
    800g mirabelek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Galette z makiem i mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier, jajko, wodę, mak i skórkę z cytryny wrzucić do miski i szybko zagnieść. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Mirabelki odpestkować. Schłodzone ciasto rozwałkować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Na środku wyłożyć mirabelki. Boki zagiąć do środka. Posmarować brzegi mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200o przez 35-40 minut, na 10 minut przed końcem umieścić bliżej dolnej grzałki. Podawać najlepiej lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mak Mirabelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować