Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, puszyste, drożdżowe rożki z domowym dżemem jagodowym i białą czekoladą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    600g mąki pszennej
    40g drożdży
    100g cukru
    2 jajka
    1 żółtko (białko odłożyć)
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki oleju

    Dodatkowo:

    3 szklanki jagód
    1/2 szklanki cukru
    100g białej czekolady
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżowe rożki z dżemem jagodowym i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajka i żółtko roztrzepane z cukrem. Dodać śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie już odchodziło od ręki dodać olej i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jagody i cukier wrzucić do garnuszka. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż sok odparuje i całość zgęstnieje. Mi to zajęło ok. 30-40 minut. Odstawić do wystudzenia. Wystudzone jagody powinny mieć konsystencję gęstego dżemu.

    Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować. Pokroić na kwadraty. Na środek kłaść łyżeczkę dżemu i sklejać rogi widelcem. Układać rożki na blaszkach natłuszczonych i oprószonych kaszą manną. Posmarować odłożonym wcześniej białkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w temperaturze 1800 przez 15-20 minut lub do zrumienienia.

    Czekoladę białą roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Wystudzone rożki dekorować polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować