Drożdżowe róże z makiem, cytrynowym lukrem i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Alternatywa popularnych drożdżówek z makiem - równie pyszne ...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    20 dag drożdży
    250 ml mleka
    50 g cukru
    50 g masła


    PONADTO:

    250 g masy makowej
    50 g rodzynek
    100 g siekanych pistacji
    tłuszcz do formy


    LUKIER:

    250 g cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe róże z makiem, cytrynowym lukrem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i 1 łyżką mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, masło i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
  • 3. Rodzynki sparzyć, połączyć z masą makową.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt ok 40 x 50 cm.
  • 5. Ciasto posmarować równomiernie masą makową.
  • 6. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku.
  • 7. Roladę pokroić na 4 cm kawałki.
  • 8. Roladki ułożyć w natłuszczonej tortownicy /26cm/.
  • 9. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 10. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
  • 11. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
  • 12. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
  • 13. Gotowym lukrem polać jeszcze delikatnie ciepłe ciasto.
  • 14. Posypać siekanymi pistacjami.

Porady

Można jeść odrywając różyczki, lub krojąc jak tradycyjne ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Pistacje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować