Drożdżówki z makiem i lukrem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak tu nie ich nie pokochać. Puszyste ciasto drożdżowe, słodki mak z bakaliami i kwaśny lukier - idealne połączenie.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    250 ml letniego mleka
    14g suchych drożdży
    70 g cukru
    75 g masła
    szczypta soli

    PONADTO:

    300 g masy makowej z bakaliami
    1 jajo
    2 łyżki mleka


    LUKIER:

    250 g cukru pudru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z makiem i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki i zarobić gładkie ciasto.
  • 2. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić ponownie.
  • 3. Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
  • 4. Wyrośnięte ciasto krótko zarobić.
  • 5. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50 cm.
  • 6. Na cieście rozprowadzić masę makową.
  • 7. Zawinąć w roladę, względem krótszego boku.
  • 8. Roladę pokroić na 3cm kawałki.
  • 9. Roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 10. Tępą stroną noża docisnąć wzdłuż odciętych kawałków rolady / brzegi uniosą się do góry/.
  • 11. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min do wyrośnięcia.
  • 12. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka.
  • 13. Piec ok 15 min w 200 stopniach.
  • 14. Cukier puder wymieszać energicznie z sokiem z cytryny / gęstość regulować ilością soku/.
  • 15. Powstałym lukrem polać jeszcze ciepłe drożdżówki.
  • 16. Źródło: www.mojewypieki.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować