Najlepsze domowe rogaliki z wyjątkowym lukrem,który doskonale nadaje się do lukrowania pierniczków,rogalików,pączków ...wszelkich wypieków.Idealny dla alergików;nie zawiera białka;nie uczula.
1 godz. 30 min
Składniki:
'LUKIER DO DEKOROWANIA CIASTECZEK ''
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
ok 0,5 szklanki cukru pudru
ROGALIKI Z MAKIEM''
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
4 żółtka
15 dag margaryny
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
szczypta soli
Składniki na masę makową:
25 dag maku
4 białka
olejek migdałowy
bakalie
3-4 łyżki miodu
mała łyżeczka kakao
sól
cukier
10 dag margaryny
Rogaliki z makiem i lukrem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.LUKIER:
W głębokim naczyniu zmiksować wszystkie składniki.Ilość cukru pudru można zwiększyć w zależności od gęstości lukru.Miksować do momentu zgęstnienia i zabielenia się lukru.
Tak przygotowany lukier od razu nadaje się do dekorowania .
CIASTO:
Margarynę ,żółtka i cukier waniliowy utrzeć.Do letniego mleka dodać cukier,drożdże i odrobinę mąki,rozmieszać.Do mąki dodać sól,utarte żółtka oraz przerośnięte drożdże.Wyrobić ręką ciasto (nie za długo) by nie było za twarde.Zostawić do wyrośnięcia.
MAK:
Mak sparzyć ,zmielić.Margarynę rozpuścić,dodać mak,cukier,miód,olejek,sól,białka kakao.Dobrze wymieszać,dodać bakalie.(gdy mak jest zbyt twardy można dodać odrobinę mleka)
Ciasto rozwałkować,podzielić na trójkąty.nakładać mak.Zwijać rogaliki .
Chcąc zrobić ciastka ''pazurki '' ciasto rozwałkować,nakładać mak ,zwijać jak na paszteciki,odciąć rulon od reszty ciasta.Ciąć na kawałki i każdy kawałek ponacinać 3-4 razy w poprzek tworząc pazurki.
Zostawić do wyrośnięcia.Piec ok 15-20 min w 180 st.Po upieczeniu polukrować i posypać orzechami.
Komentarze