Ciasto marchewkowe z makiem i lukrem cytrynowym

  • wyświetlono: 631 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Połączenie marchewki i maku jest rozwiązaniem idealnym! Dodajmy do tego cynamon i gałkę, a całość polejmy cytrynowym lukrem i przepyszne ciasto gotowe!

PolskaGotuje
  • 16 porcje

Składniki

Na podstawie przepisu z fenomenalnej książki „Roots” Diane Morgan.

Składniki:
na tortownicę o średnicy około 25cm
16 porcji

3 szklanki (380g) mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szklanki (400g) cukru
1,5 szklanki (360ml) oleju rzepakowego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki mąki sojowej lub z cieciorki rozpuszczonej w 9 łyżkach wody*
1 łyżka proszku do pieczenia + 1 łyżka octu jabłkowego*
około 1/3 szklanki (60-70 ml) mleka roślinnego**
3 szklanki (510g) startej marchewki (3-4 sztuki)
1/4 szklanki (35g) maku

Polewa:
2,5 szklanki (250g) cukru pudru
5-6 łyżek (75 ml)soku z cytryny

* zamienniki jajka
** zamiast mleka można dodać 1 kubeczek jogurtu sojowego naturalnego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z makiem i lukrem cytrynowym

  • 1. Ciasto:

    W pierwszej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i gałkę. Do drugiej miski wlewamy olej, aromat waniliowy i dodajemy cukier. Miksujemy przez około 2 minuty. Dodajemy zamienniki jajka: mąkę sojową z wodą oraz proszek do pieczenia z octem jabłkowym. Stopniowo dosypujemy wymieszane suche składniki ciągle miksując. Dodajemy mleko, wsypujemy marchewkę i mak i dalej miksujemy, aż składniki się wymieszają. Ciasto powinno powoli wylewać się na tortownicę (jeśli jest za gęste można dolać mleka).
    Wylewamy ciasto na tortownicę o średnicy około 25 cm, posmarowaną wcześniej olejem i posypaną odrobiną mąki. Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę i 15 minut, aż patyczek włożony do środka ciasta będzie suchy. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystygnięcia (około godzinę).

    Polewa:

    Mieszamy dokładnie cukier puder z sokiem cytryny, aż cukier się rozpuści. Polewamy wystudzone ciasto. Jemy dopiero po stężeniu polewy.

    Ciasto jest „dość kaloryczne” w porównaniu do surowych, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na cukrowe szaleństwo.

    ile kalorii: http://readeat.pl/ciasto-marchewkowe-z-makiem-i-lukrem-cytrynowym/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makwegańskieciasto marchewkowe

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z owocami ,kuszonką i lukrem

Dodane przez: AlaW.

Ciasto z owocami, kruszonką i lukrem

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne...

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

ciasto marchewkowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Ciasto składa się z 2 marchewkowych...

Ciasto drożdżowe z makiem,powidłami i kruszonką

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto drożdżowe z makiem, powidłami i kruszonką

Smak i zapach który towarzyszył...

Ciasto

Dodane przez: gotujzkarolka16

Ciasto z makiem i wiśniami

Pyszne ciasto, które zawsze smakuje...

Szybkie ciasto z truskawkami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Szybkie ciasto z truskawkami i lukrem

Dziś zapraszam na szybkie ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE