Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Klasyczne domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem z nutą cytrymy i orzeźwiającą cytrusową skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto drożdżowe;
380g mąki pszennej
70g masła extra
35g świeżych drożdży
120g cukru
2 jajka
150ml ciepłego mleka
400g domowej masy makowej
szczypta soli

Lukier:
100g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
100g orzechów włoskich
2 łyżki mix owoców kandyzowanych
1 rozkłócone jajko
jajeczka czekoladowe w różnych kolorach
masło do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem

  • Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do połączenia składników. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować masą makową, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem, dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem3. Lukier:
    Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem4. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem, posypać kandyzowanymi owocami i udekorować jajeczkami czekoladowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkado kawyszybkasmacznadrożdżowa

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec drożdżowy z  makiem i bakaliami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe...

Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem

Dodane przez: Jola1977-1977

Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem

Tak przygotowany kołacz, ma trzy...

Gwiazda drożdżowa z makiem

Dodane przez: joanna30

Gwiazda drożdżowa z makiem

Niezwykle efektowny sposób podania...

Babka z mlekiem w proszku

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka z mlekiem w proszku i lukrem

Dzieci na pewno polubią ten wypiek...

drożdżowy makowiec  z lukrem i bakaliami

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada makowa drożdżowa z bakaliami...

nie moze jeJ zabraknąć na świątecznym...

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem...

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE