Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania

3.57 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    360 g śmietany 18%
    100 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    250 g nadzienia toffi
    250 g nadzienia malinowego
    250 g marmolady różanej
Wystaw ocenę:

3.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Pieczemy w 200*C przez 12 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować