Drożdżowe racuchy z jabłkami

4.5 (190 ocen)

Tradycyjne, babcine drożdżowe racuchy z jabłkami. Puszyste, delikatne z wyczuwalnymi jabłkami. Oh..ile ja się już tego najadłam :D Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 ½ szkl. ciepłej wody
    25g. suchych drożdży
    3 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    2-3 duże jabłka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Drożdżowe racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta, ale rzadkiego (konsystencja gęstej śmietany) Odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do wyrośniętego ciasta, wymieszać
  • 3. Za pomocą łyżki nabierać porcję ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane z cukrem pudrem i ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować