DROŻDŻOWE RACUCHY Z BORÓWKAMI

5 (173 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne danie obiadowe dla dzieci i nie tylko.

  • 50 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki
    - 2 dkg drożdży
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 1 łyżeczka cukru
    - szczypta soli
    - około 3/4 - 1 szklanki mleka
    - 10 dkg borówek
    - cukier puder do posypania racuchów
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowe racuchy z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski. Zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i wlać 3 łyżki mleka. Lekko zamieszać zaczyn zabierając trochę mąki. Zostawić, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
    Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy resztę składników (oprócz borówek, cukru pudru i oleju) i wyrabiamy mikserem (widełkami do ucierania) do uzyskania gładkiego ciasta.
    Ciasto powinno być trochę gęściejsze od śmietany.
  • Drożdżowe racuchy z borówkami 2. Na patelni rozgrzewamy olej (nalany do wysokości ok. 1 cm). Łyżką zamoczoną w gorącym tłuszczu, kładziemy placuszki, wgniatamy do każdego po kilka borówek i przykrywamy je odrobiną ciasta.
    Smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem, lub polane sosem owocowym.

Porady

Zaczyn można wykonać w osobnej miseczce, biorąc rozdrobnione drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Racuszki są idealne na obiad, kolację w dni upalne. Są też smaczne jak przestygną do filiżanki herbaty. Bardzo lubią je dzieci. Racuchy można zrobić z różnym nadzieniem owocowym, serem, makiem itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować