Pierożki pieczone (drożdżowe)

5 (185 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Te pierożki są przepyszne. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i długo nie czerstwieje. Można je zrobić z ulubionym nadzieniem, formując dowolnie wg uznania. Ja zrobiłam farsz z młodej kapusty z pieczarkami i dodałam kilka listków mięty. Wyszło przepysznie! Może ktoś się skusi? :)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g mąki pszennej ( u mnie tortowa)
    – 240ml ciepłej wody (max 50 stopni Celsjusza)
    – 120ml oleju (u mnie rzepakowy)
    – 8g drożdży instant
    – 1łyżeczka cukru
    – 1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    – 600g młodej kapusty
    – 400g pieczarek
    – 1 cebula
    – 6-8 listków mięty
    – 1 łyżka masła klarowanego
    – zioła i przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, czubryca żółta)
    – 1 jajko do posmarowania pierożków
    – posypka wg uznania (u mnie czarnuszka)
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Pierożki pieczone (drożdżowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek proponuję zrobić nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę i smażyć do momentu aż kapusta stanie się miękka (przez około 12-15 minut). Dodać drobno posiekaną miętę, przyprawić wg smaku,m wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
    Póki stygnie nadzienie, można zająć się przygotowaniem ciasta.
    Ciepłą wodę wymieszać z olejem, solą i cukrem, dodać mąkę i drożdże, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na małe kawałki jednakowej wielkości. U mnie wyszło 30 kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczać dłonią, na środek wykładać nadzienie i mocno zlepiać końce formując małe pierożki. Pierożki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (opcjonalnie).
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30-35 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować