Drożdżowe pierogi z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Do barszczu polecają się pieczone drożdżowe pierogi wypełnione po brzegi farszem z leśnych grzybów,może i Wy się skusicie?

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    ½ kg mrożonych leśnych grzybów ( u mnie opieńki)
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz
    Ciasto:
    3-3,5 szklanki mąki
    ½ opakowania drożdży
    1 łyżeczka cukru
    ½ kostki masła
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka wody lub mleka
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe pierogi z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: surowe zamrożone grzyby gotujemy 30 minut, odcedzamy i studzimy. W międzyczasie na patelni przesmażamy na złoty pokrojoną w piórka cebulkę. Przestudzone grzyby i przesmażoną cebulkę przekręcamy w maszynce do mięsa. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła – odstawiamy. Drożdże rozkruszamy do miseczki posypiemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Mąkę przesiewamy do miski, po środku robimy wgłębienie wlewamy rozczyn, lekko przestudzone mleko z masłem, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko ręką na jednolite gładkie ciasto. Kiedy uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut lub do momentu podwojenia przez nie objętości.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu o zlepiamy je jak tradycyjne pierogi. Układamy je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem (zachowując odstępy, ciasto będzie jeszcze rosło), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

    W miseczce rozkłócamy jajko z łyżeczką mleka lub wody, tak przygotowanym jajkiem smarujemy za pomocą pędzelka pierogi. Pierogi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 12-15 minut.

    Upieczone pierogi serwujemy np. z czerwonym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Pierogi z grzybami leśnymi

To może cię zainteresować