Drożdżowe muffinki z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dla wielbicieli drożdżówek i orzechów:)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30g drożdży
    50g masła
    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    7 łyżek cukru
    0,5 łyżeczki kakao
    Stopione masło do posmarowania ciasta ok. 3 łyżek

    Masa orzechowa:
    150ml mleka
    70g cukru
    150g orzechów włoskich
    150g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Drożdżowe muffinki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło roztopić w mleku, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem i oprószyć kakao. Za pomocą radełka wyciąć paski o szerokości ok. 2cm i długości ok. 15cm. Zwinąć spiralnie w roladki. Przygotowanie w ten sposób ciasteczka przełożyć do natłuszczonej formy do muffinek. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20 – 30 minut, aby podrosły. Piec w 180stopniach do zrumienienia przez ok. 20 minut. Zimne przekroić na pół, posmarować masą i ponownie złożyć.
  • 2. Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko zagotować, dodać cukier i mieszając od czasu do czasu ,gotować przez ok. 5 - 10 minut. Po tym czasie wsypać orzechy i doprowadzić do wrzenia energicznie mieszając masę. Ostudzić. Zimną utrzeć z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować