Drożdżowe muffinki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło roztopić w mleku, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem i oprószyć kakao. Za pomocą radełka wyciąć paski o szerokości ok. 2cm i długości ok. 15cm. Zwinąć spiralnie w roladki. Przygotowanie w ten sposób ciasteczka przełożyć do natłuszczonej formy do muffinek. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20 – 30 minut, aby podrosły. Piec w 180stopniach do zrumienienia przez ok. 20 minut. Zimne przekroić na pół, posmarować masą i ponownie złożyć.
2.Masa orzechowa: Orzechy zmielić. Mleko zagotować, dodać cukier i mieszając od czasu do czasu ,gotować przez ok. 5 - 10 minut. Po tym czasie wsypać orzechy i doprowadzić do wrzenia energicznie mieszając masę. Ostudzić. Zimną utrzeć z masłem.
Komentarze