Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W tych małych muffinkach mamy wszystko co najlepsze czyli smak czekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    300 g mąki(2 niepełne szklanki)
    100 g masła(1/2 kostki)
    100 g czekolady
    100 g cukru
    30 ml wody
    30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    2 jajko
    krem
    200 ml śmietany 30%
    150 g masła orzechowego solonego
    80 g cukru pudru(1/2 szklanki)
    30 g śmietanfixu(1 opakowanie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki Muffinki czekoladowe

Muffinki a’la brownie z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na kawałki. Cukier, cukier waniliowy, masło, wodę. Gotujemy, do uzyskania syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
    W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy.
    Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy krótko. Do śmietany dodajemy masło orzechowe. Krótko miksujemy. Masę chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Gotową masę wkładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nią wystudzone muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować