Biszkopt z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek zmiksować na puch ze słodzikiem lub cukrem, zmiksować z żółtkami, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę. Piec około 25 minut w piekarnik nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt wystudzić i przekroić na 2 części.
Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem, dodać orzech i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puch i połączyć z orzechami i kieliszkiem wódki.
Do 3/4 szklanki przegotowanej wody dodać sok z 1/2 cytryny i kieliszek wódki. Biszkopta nasączyć, posmarować konfiturą, przykryć drugą połową biszkopta, nasączyć i posmarować kremem. Udekorować wedle uznania. Schłodzić. Smacznego :)
Komentarze