DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI

  • wyświetlono: 137 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających nam wysoko nad głowy słonecznikach. Ależ był przy tym ubaw! Ależ to była zabawa! Wiecie… uwielbiam wspominać takie dziecięce lata! A Wy? Drożdżówki są niesamowicie puszyste i delikatne. Ja dodałam do nich słodkie morele, które już pojawiły się na targach – Wy możecie je również zrobić z nadzieniem serowym abo marmoladą. Spróbujcie! Gwarantuję, że zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( ok. 10 szt )

* maka pszenna – 650 g

* drożdże świeże – 35 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko 3,2% – 250 ml

* cukier drobny – 100 g

* jajko „L” – 1 szt

* sól – 1 szczypta

+ morele

* żółtko do posmarowania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI

  • DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

    Wycinamy ok. 10 cm okręgi.

    Każdy okrąg gęsto nacinamy obok siebie tworząc kwiat. Łączymy po 2 płatki ze sobą, sklejamy, Układamy na blasze.



    Przykrywamy drugim takim samym naciętym okręgiem, delikatnie dociskamy, układamy polówkę moreli, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.



    Odstawiamy na ok. 15 minut.

    Pieczemy ok 16 minut w 170C bez termoobiegu.

    Ps. Ważne!

    Podwójne ciasto jest dość grube!

    Czas pieczenia dostosujcie do swoich drożdżówek!

    Lepiej, żeby się piekły dłużej, a w niższej temperaturze, niż były niedopieczone!

    Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastodrożdżowebrzoskwinieMoreledrożdzówkiwypieki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0xnw3sd

Dodane przez: Mniam1

Podwójne ciasto z morelami

Wypiek z dwoma rodzajami ciasta....

ciasto z morelami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Ciasto z morelami

polecam smaczne i szybkie ciasto...

Ciasto z morelami

Dodane przez: 2milutka

Ciasto z morelami i kruszonką

Moje ulubione letnie ciasto ze...

image-28ickqu

Dodane przez: Mniam1

Ciasto z morelami

Proste w przygotowaniu ciasto ze...

Oszczędne ciasto z morelami

Dodane przez: anemon

Oszczędne ciasto z morelami

Oszczędne, bo zrobione tylko na...

image-0svytsx

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z morelami

Latem można wykorzystać świeże...