DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu.

Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających nam wysoko nad głowy słonecznikach.

Ależ był przy tym ubaw!

Ależ to była zabawa!

Wiecie… uwielbiam wspominać takie dziecięce lata!

A Wy?


Drożdżówki są niesamowicie puszyste i delikatne.

Ja dodałam do nich słodkie morele, które już pojawiły się na targach – Wy możecie je również zrobić z nadzieniem serowym abo marmoladą.

Spróbujcie!

Gwarantuję, że zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 10 szt )

    * maka pszenna – 650 g

    * drożdże świeże – 35 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko 3,2% – 250 ml

    * cukier drobny – 100 g

    * jajko „L” – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    + morele

    * żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Drożdżowe kwiaty z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

    Wycinamy ok. 10 cm okręgi.

    Każdy okrąg gęsto nacinamy obok siebie tworząc kwiat. Łączymy po 2 płatki ze sobą, sklejamy, Układamy na blasze.



    Przykrywamy drugim takim samym naciętym okręgiem, delikatnie dociskamy, układamy polówkę moreli, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.



    Odstawiamy na ok. 15 minut.

    Pieczemy ok 16 minut w 170C bez termoobiegu.

    Ps. Ważne!

    Podwójne ciasto jest dość grube!

    Czas pieczenia dostosujcie do swoich drożdżówek!

    Lepiej, żeby się piekły dłużej, a w niższej temperaturze, niż były niedopieczone!

    Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Drożdże Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować