Piękne drożdżówki w kształcie słoneczników. Ciasto bardzo smaczne, z zewnątrz kruche, w środku miękkie, maślane. Robiłam już dwa razy, drugi raz w kształcie "zwyczajnych" kwiatków z powidłami śliwkowymi w środku.
35 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
50 g cukru
50 g masła
2 żółtka
100 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
cukier do posypania środka
łuskane ziarna słonecznika do posypania środka
masło do smarowania środka
powidła śliwkowe lub marmolada (do drugiej wersji)
Drożdżowe kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce pokruszyć drożdże, zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodać cukier i rozpuszczone masło (nie gorące), wymieszać do rozpuszczenia składników.Dodać mąkę, żółtka i sól, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części. Ręką uformować kółka o średnicy ok.14 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia. Dla ułatwienia zrobić lekki ślad małą szklaneczką na środku ciasta. Od niego rozciąć ciasto promieniście na zewnątrz robiąc 8 płatków. Każdy płatek przekręcić jeden raz, wszystkie w tą samą stronę. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Środek posmarować masłem, posypać pestkami słonecznika i ewentualnie cukrem. W drugiej wersji na środek położyć łyżkę gęstych powideł lub marmolady. Piec ok.16 minut w 180°C.
Komentarze