Drożdżowe kwiaty

0 (0 ocen)

  • 35 min

Piękne drożdżówki w kształcie słoneczników. Ciasto bardzo smaczne, z zewnątrz kruche, w środku miękkie, maślane. Robiłam już dwa razy, drugi raz w kształcie "zwyczajnych" kwiatków z powidłami śliwkowymi w środku.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    50 g cukru
    50 g masła
    2 żółtka
    100 ml mleka
    25 g świeżych drożdży
    szczypta soli

    cukier do posypania środka
    łuskane ziarna słonecznika do posypania środka
    masło do smarowania środka

    powidła śliwkowe lub marmolada (do drugiej wersji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce pokruszyć drożdże, zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, dodać cukier i rozpuszczone masło (nie gorące), wymieszać do rozpuszczenia składników.Dodać mąkę, żółtka i sól, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części. Ręką uformować kółka o średnicy ok.14 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia. Dla ułatwienia zrobić lekki ślad małą szklaneczką na środku ciasta. Od niego rozciąć ciasto promieniście na zewnątrz robiąc 8 płatków. Każdy płatek przekręcić jeden raz, wszystkie w tą samą stronę. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Środek posmarować masłem, posypać pestkami słonecznika i ewentualnie cukrem. W drugiej wersji na środek położyć łyżkę gęstych powideł lub marmolady. Piec ok.16 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Śliwki Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować