DROŻDŻOWE FAWORKI

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dziś przygotowałam faworki drożdżowe, smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze takie przygotowywała. Takie faworki wystarczy lekko oprószyć cukrem pudrem i zajadać jeszcze ciepłe. Na drugi dzień też są mięciutkie i puszyste. Polecam przepis 😉

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
    250 ml ciepłego mleka,
    4 żółtka jajek,
    3 łyżki cukru,
    25 g świeżych drożdży,
    50 g masła,
    2 łyżki wódki,
    cukier puder,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Następnie ciasto wałkujemy na około 1 cm. Kroimy prostokąty mniej więcej 10 cm na 2,5 cm.

    Po środku każdego prostokąta robimy nacięcie. Łapiemy za jedną stronę i wywijamy przez środek.

    Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

    Upieczone drożdżowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować