FAWORKI DROŻDŻOWE

4.49 (174 ocen)

na tłusty czwartek i nie tylko

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej, 1 ½ szkl. letniego mleka, 10 dag drożdży 0,5 szkl. cukru, 3 jajka, 1/4 roztopionej, ostudzonej margaryny
    DODATKOWO: smalec do smażenia, cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i letniego mlekarobimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut). Do mąki dodajemy jajka, margarynę i rozczyn. Wyrabiamy ręką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości pod ściereczką. Z ciasta wycinamy prostokąty, nacinamy nożem przez środek, przekładamy końce przez dziurkę tworząc faworki. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować