Puszyste faworki śmietanowe-idealne na tłusty czwartek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy jajko i 3 łyżki cukru-miksujemy do połączenia. Dodajemy śmietanę-miksujemy. Dodajemy 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła, cukier waniliowy, sodę-miksujemy. Na koniec dodajemy 2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
Zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem z hakiem.
Ciasto przekładamy do folii i odkładamy na ok 15 minut do odpoczęcia.
Dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy dość grubo. Kroimy na paski, potem paski na prostokąty. Każdy prostokąt nacinam i wywijamy jak faworki.
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy go, i dajemy nasze faworki. One w smażeniu pięknie rosną, napuszają się.
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Po usmażeniu dajemy na ręcznik papierowy, chociaż one nie piją oleju i nie są zbyt tłuste.
Oprószamy cukrem pudrem i gotowe.
Komentarze