Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem

4.5 (153 ocen)

Nie są to oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)

Składniki:

  • Składniki:

    30 g świeżych drożdży
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn
    + mąka do posypania
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    125 ml gorącej wody
    1 łyżka oleju
    2 duże jajka

    Farsz:
    2 łyżki oleju
    3 cebule posiekane w piórka
    3 duże, pieczarki
    3 plastry żółtego sera
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz, suszony tymianek
    15 dag tartego sera
    1 łyżka maku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebularze 1. Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem.
  • 2. Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać 4 łyżki mąki i energicznie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć zaczyn do dużej miski, dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Mak Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować