Nie są to oryginalne lubelskie cebularze, przepis na nie przeczytałam w książce kucharskiej z kuchnią żydowską. Upiekłam je na V Festiwal Opolskich Smaków. Są pyszne i godne polecenia :)
Składniki:
Składniki:
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
450 g mąki tortowej, przesianej + 4 łyżki na zaczyn
+ mąka do posypania
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
125 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
2 duże jajka
Farsz:
2 łyżki oleju
3 cebule posiekane w piórka
3 duże, pieczarki
3 plastry żółtego sera
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, suszony tymianek
15 dag tartego sera
1 łyżka maku
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem.
2.Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać 4 łyżki mąki i energicznie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć zaczyn do dużej miski, dosypać resztę mąki, wlać gorącą wodę, olej, wbić jajka, dosypać sól. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane.
Komentarze