Cebularze z makiem

5 (192 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tego smakołyku nie ma co zachwalać, pyszne, pyszne, pyszne. Doskonałe na śniadanie, czy kolację, do szkoły, czy pracy[uważać na mak].

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    5 dag. drożdży
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    Nadzienie:
    4 cebule
    2 łyżki masła
    2 łyżki maku
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    3 łyżki mleka do smarowania
    blacha wyłożona papierem do pieczenia[ja piekłam na dwóch]
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Cebularz Dania główne

Cebularze z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Obraną cebulę kroję w pół plasterki, duszę na maśle z dodatkiem soli. Doprawiam czosnkiem niedźwiedzim, makiem i pieprzem.
  • jk 2. Drożdże mieszam z mlekiem i cukrem, odstawiam do wyrośnięcia, ok. 20 minut. Do mąki dodaję drożdże, oliwę i sól, zagniatam sprężyste ciasto. Nakrywam, pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, lepię placki, układam na blasze, smaruję mlekiem, nakładam przygotowaną cebulę. Piekę 20 minut w temp. 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować