CEBULARZE z MAKIEM

5 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne, proste i tanie danie, przekąska, wypiek, idealne na obiad, czy nawet jako posiłek - drugie śniadanie do szkoły czy też pracy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    750 g mąki
    90 g świeżych drożdży w kostce
    450 ml ciepłej wody
    120 ml oleju
    duża szczypta soli

    farsz cebulowy:

    1 - 1,5 kg cebuli
    3 - 4 łyżki maku
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju
    1 - 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Cebularze z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CEBULARZE z MAKIEM 1. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę lub grube pół talarki. Tak przygotowaną cebulę przekładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju z dodatkiem masła i ją dusimy do miękkości. Gdy cebula jest już miękka dodajemy mak i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i odstawiamy by farsz przestygł.
  • CEBULARZE z MAKIEM 2. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
  • CEBULARZE z MAKIEM 3. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania odrywamy po kawałku ciasta i formujemy owalne płaskie krążki. Na każdy nakładamy farsz i go równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy na ok.10 min do podrośnięcia ( możemy brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem ).
    Cebulaki przekładamy na blachy piekarnikowie wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 - 15 nim. ( wszystko zależy od danego piekarnika jaki posiadamy ). Jeśli spód jest lekko zarumieniony to wyjmujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować