Cebularze z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę lub grube pół talarki. Tak przygotowaną cebulę przekładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju z dodatkiem masła i ją dusimy do miękkości. Gdy cebula jest już miękka dodajemy mak i przyprawiamy sola i pieprzem do smaku i odstawiamy by farsz przestygł.
2.Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
3.Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania odrywamy po kawałku ciasta i formujemy owalne płaskie krążki. Na każdy nakładamy farsz i go równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy na ok.10 min do podrośnięcia ( możemy brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem ).
Cebulaki przekładamy na blachy piekarnikowie wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 - 15 nim. ( wszystko zależy od danego piekarnika jaki posiadamy ). Jeśli spód jest lekko zarumieniony to wyjmujemy.
Komentarze