1.Wykonanie ciasta: Wykonać rozczyn: Drożdże wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami mąki,dodać 1 szklankę letniej wody i wszystko razem wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiać,dodać sól, szklankę wody letniej i wyrośnięty rozczyn,wyrobić ciasto( jeśli nie odchodzi od ręki to podsypywać mąką)pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.(ok. 1 godzina) Wykonanie farszu cebulowego:Cebulę obrać i pokroić w kostkę,masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i smażyć,posypać makiem i wymieszać,dodać sól do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i z jednej części utoczyć wałek,podzielić go na 9 części i formować kulki(z drugą częścią ciasta postąpić tak samo) układać na blachę( użyłam dużej piekarnikowej blachy) wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia(ok.15 min) Gdy wyrosną, spłaszczyć je i nakładać farsz cebulowy. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temp.220 s C z termoobiegiem ok. 15 minut. Smacznego:)
Komentarze