Cebularze

4.99 (190 ocen)

  • 1 godz. 40 min

O niebo lepsze od tych kupionych w sklepie.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Składniki na 18 średnich cebularzy
    5 szklanek mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    100 g drożdży
    4 łyżki oleju
    2 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    Farsz cebulowy:
    4 duże cebule
    2 łyżki maku
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Wykonać rozczyn: Drożdże wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami mąki,dodać 1 szklankę letniej wody i wszystko razem wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiać,dodać sól, szklankę wody letniej i wyrośnięty rozczyn,wyrobić ciasto( jeśli nie odchodzi od ręki to podsypywać mąką)pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.(ok. 1 godzina) Wykonanie farszu cebulowego:Cebulę obrać i pokroić w kostkę,masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i smażyć,posypać makiem i wymieszać,dodać sól do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i z jednej części utoczyć wałek,podzielić go na 9 części i formować kulki(z drugą częścią ciasta postąpić tak samo) układać na blachę( użyłam dużej piekarnikowej blachy) wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia(ok.15 min) Gdy wyrosną, spłaszczyć je i nakładać farsz cebulowy. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temp.220 s C z termoobiegiem ok. 15 minut. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować