Zwykła drożdżówka w zupełnie innej formie. Zwijane ruloniki z nadzieniem z tartych jabłek i żurawiny. Dzięki zaczynowi i wilgotnym jabłkom, długo pozostaje świeża i pyszna.
Składniki:
zaczyn:
100 g mleka
100 g mąki pszenne typ 450
5 g drożdży
ciasto:
100 g mleka
50 g jogurtu greckiego
20 g drożdży
100 g cukru
50 g masła
2 jajka
400 g mąki pszennej typ 450
nadzienie:
4 duże jabłka
1 łyżka miodu
50 g suszonej żurawiny
Drożdżowe buły z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 4 godziny.
Dodać ciepłe mleko i jogurt grecki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajka. Wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków.
Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
Komentarze