Drożdżowe buły z jabłkami

0 (0 ocen)

Zwykła drożdżówka w zupełnie innej formie. Zwijane ruloniki z nadzieniem z tartych jabłek i żurawiny. Dzięki zaczynowi i wilgotnym jabłkom, długo pozostaje świeża i pyszna.

Składniki:


  • zaczyn:
    100 g mleka
    100 g mąki pszenne typ 450
    5 g drożdży
    ciasto:
    100 g mleka
    50 g jogurtu greckiego
    20 g drożdży
    100 g cukru
    50 g masła
    2 jajka
    400 g mąki pszennej typ 450
    nadzienie:
    4 duże jabłka
    1 łyżka miodu
    50 g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżowe buły z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 4 godziny.

    Dodać ciepłe mleko i jogurt grecki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajka. Wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie. Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków.

    Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować