Nadziewane buły

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

fajny pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na około 15 bułek

    CIASTO:
    - 3 szklanki mąki
    - pół szklanki otrębów
    - paczka suchych drożdży (7g)
    - szklanka ciepłej wody
    - 2 łyżki oliwy
    - łyżeczka cukru
    - 2 łyżeczki soli
    - łyżeczka czosnku granulowanego

    FARSZ:
    - mała pierś z kurczaka
    - 6 kostek mrożonego szpinaku
    - cebula
    - sól i pieprz
    - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Nadziewane buły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, łyżeczką soli i odstawić na 10 minut. W tym czasie mąkę i otręby wsypać do miski, dodać przyprawy, sól i oliwę. Całość wymieszać z zalewą drożdżową i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, najlepiej na około 1h.
  • 2. FARSZ: Podsmażyć na łyżeczce oliwy cebulkę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić go i na koniec wrzucić szpinak. Farsz będzie gotowy, gdy woda powstała z kurczaka i szpinaku odparuje.
  • 3. WYKONANIE: Ciasto podzielić na kulki o wielkości kulki tenisowej. Każdą część rozwałkować, posmarować odrobiną koncentratu i nałożyć po 1-2 łyżeczkach farszu. Brzegi zlepić i nadać bułeczce kształt kuli. Gotowe buły układać na natłuszczonej blaszce i dać im chwilę, aby odpoczęły.
  • 4. PIECZENIE: Piec buły w 200 stopniach przez około 15-18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować