Nadziewane buły - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, łyżeczką soli i odstawić na 10 minut. W tym czasie mąkę i otręby wsypać do miski, dodać przyprawy, sól i oliwę. Całość wymieszać z zalewą drożdżową i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, najlepiej na około 1h.
2.FARSZ: Podsmażyć na łyżeczce oliwy cebulkę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawić go i na koniec wrzucić szpinak. Farsz będzie gotowy, gdy woda powstała z kurczaka i szpinaku odparuje.
3.WYKONANIE: Ciasto podzielić na kulki o wielkości kulki tenisowej. Każdą część rozwałkować, posmarować odrobiną koncentratu i nałożyć po 1-2 łyżeczkach farszu. Brzegi zlepić i nadać bułeczce kształt kuli. Gotowe buły układać na natłuszczonej blaszce i dać im chwilę, aby odpoczęły.
4.PIECZENIE: Piec buły w 200 stopniach przez około 15-18 minut.
Komentarze