Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.
2.Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
3.Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.
4.Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Komentarze