Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

4.49 (154 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie drożdżowe bułeczki. Nie trzeba czekać aż rozczyn wyrośnie. Można takie bułeczki zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 2,5 dag świeżych drożdży

    - 2 łyżki śmietany 18 %

    - 1 cukier waniliowy

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 2,5 szklanki mąki tortowej

    - 20 dag margaryny tortowej

    - 2 jajka

    budyń:

    - 2 budynie waniliowe

    - 2 szklanki mleka

    - 2 łyżki cukru

    dodatkowo:

    - 3 małe jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
  • 3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

    Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.
  • 4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Jabłka Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować