Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealnie puszyste i truskawkowe! Smak dzieciństwa - drożdżóweczki z dżemem. Na śniadanie, na wynos do szkoły i pracy! Polecam bo są pyszne!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 25 g drożdży świeżych,
    ok 450 g mąki,
    szklanka mleka,
    6 łyżek cukru,
    szczypta soli,
    70 g masła
    dżem truskawkowy

    dodatkowo:
    łyżka mleka i jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, 1/4 szklanki mieszamy razem z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Odstawiamy na 30 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
    Masło rozpuszczamy.

    Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę, cukier,pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    Ostawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat wielkości ok 40 x 30 cm.
    Smarujemy dżemem truskawkowym Łowicz.
    Zwijamy w rulon i dzielmy na 3-4 cm kawałki.

    Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiąc większe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy na 20 minut.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

    Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Pieczemy ok 18-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować