Bułki drożdżowe z dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, 1/4 szklanki mieszamy razem z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Odstawiamy na 30 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Masło rozpuszczamy.
Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę, cukier,pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ostawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat wielkości ok 40 x 30 cm.
Smarujemy dżemem truskawkowym Łowicz.
Zwijamy w rulon i dzielmy na 3-4 cm kawałki.
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiąc większe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok 18-20 minut.
Komentarze