Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Bułki są bardzo puszyste i nie zsychają się tak szybko. Starter można przygotować dzień wcześniej co jest dodatkowym atutem.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej
    6 g suchych drożdży
    30 g cukru
    6 g soli
    1 średnie jajko
    65 ml ciepłego mleka
    75 g starteru Tangzhong (przepis poniżej)
    45 g roztopionego masła
    9 parówek lub kiełbasek

    Dodatkowo:

    1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
    szczypiorek lub inne przyprawy do posypania (najlepiej świeże ale można użyć mrożonych)

    Starter Tangzhong:

    50 g mąki chlebowej
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania starteru Tangzhong. W rondelku mieszamy wodę z mąką do momentu aż nie będzie grudek. Całość stawiamy na palniku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masa zacznie wrzeć, mieszamy, aż starter uzyska temperaturę 65°C (trwa to ok. 2-3 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Starter możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak przed użyciem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.

  • 2. Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Kolejno dodajemy mleko, jajko oraz starter. Całość mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie mieszamy przez kilka minut tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny).

  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9 części (łatwo to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Każdą część odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
  • Na środku ciasta układamy pokrojona w kostkę mortadele, z kawałkiem ogórka, a całość posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem. 4. Każdą kulkę rozwałkowujemy na kształt koła, kładziemy na nim mortadele, kawałek ogórka i starty na tarce ser. Ciasto zawijamy do środka formując kulę. Uformowane bułki kładziemy na silikonowej macie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190°C*. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, posypujemy szczypiorkiem i robimy około 3 otwory widelcem w każdej z bułek.
  • 6. Bułki pieczemy przez 15 minut, lub do momentu aż wierzch się ładnie przypiecze.

Porady

Bułeczki zamiast szczypiorku można posypać wybranymi ziołami np. tymiankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować