Bułki są bardzo puszyste i nie zsychają się tak szybko. Starter można przygotować dzień wcześniej co jest dodatkowym atutem.
4 godz. 10 min
Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
6 g suchych drożdży
30 g cukru
6 g soli
1 średnie jajko
65 ml ciepłego mleka
75 g starteru Tangzhong (przepis poniżej)
45 g roztopionego masła
9 parówek lub kiełbasek
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
szczypiorek lub inne przyprawy do posypania (najlepiej świeże ale można użyć mrożonych)
Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania starteru Tangzhong. W rondelku mieszamy wodę z mąką do momentu aż nie będzie grudek. Całość stawiamy na palniku i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masa zacznie wrzeć, mieszamy, aż starter uzyska temperaturę 65°C (trwa to ok. 2-3 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do przestygnięcia. Starter możemy przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak przed użyciem należy go ogrzać do temperatury pokojowej.
2.Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Kolejno dodajemy mleko, jajko oraz starter. Całość mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie mieszamy przez kilka minut tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny).
3.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9 części (łatwo to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Każdą część odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
4.Każdą kulkę rozwałkowujemy na kształt koła, kładziemy na nim mortadele, kawałek ogórka i starty na tarce ser. Ciasto zawijamy do środka formując kulę. Uformowane bułki kładziemy na silikonowej macie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
5.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190°C*. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, posypujemy szczypiorkiem i robimy około 3 otwory widelcem w każdej z bułek.
6.Bułki pieczemy przez 15 minut, lub do momentu aż wierzch się ładnie przypiecze.
Porady
Bułeczki zamiast szczypiorku można posypać wybranymi ziołami np. tymiankiem.
Komentarze