Drożdżowa gwiazda z nesquikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 2 łyżek ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozetrzeć. Gdy masa stanie się płynna dodać łyżkę mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. W między czasie roztopić masło w pozostałym ciepłym mleku oraz utrzeć jajka z cukrem. Do przesianej mąki wlać zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm.
2.Pierwszy placek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować go 2 łyżkami śmietany, posypać 1 łyżeczką cukru i ok. 3 łyżkami kakao. Pozostawiając ok. 1,5cm wolnej przestrzeni od brzegu. Przykryć drugim plackiem, czynność powtórzyć. Przykryć ostatnim plackiem, zawijając brzegi ciasta pod spód. W cieście naciąć osiem średnic, zostawiając ok. 1cm nie naciętego ciasta od brzegu. Powstałe trójkąciki zwijać spiralnie wokół własnej osi, łącząc na środku ich wierzchołki. Gdy ciasto będzie gotowe przykryć ściereczką i pozostawić na 15 – 20 minut aby się napuszyło. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
Komentarze