Drożdżowa choinka z budyniem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Do drożdży dodać trochę mleka i łyżeczkę cukru, rozpuścić. Dodać kilka łyżek mąki, aby zagęścić rozczyn. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić gotując na niewielkim ogniu, przestudzić.
Budyń: Do garnka wlać jedną szklankę mleka. Dodać 2 łyżki cukru. W pół szklanki mleka rozmieszać budyń. Mleko w garnku zagotować. Wlać rozmieszany budyń i gotować mieszając aż zgęstnieje. Gorący budyń nakryć folią, aby nie utworzyła się skórka. Odstawić do ostudzenia.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, cukru oraz 4 jajka. Chwilę zagniatać ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na trójkąt. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować budyniem, a następnie dżemem. Drugą część ciasta także rozwałkować na trójkąt i przełożyć na poprzedni. Od góry do dołu na cieście zaznaczyć pieniek choinki. Nacinać poziomie paseczki po każdej stronie pieńka. Każdy paseczek przekręcić dwa razy. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180°C.
Komentarze