Ciasto z budyniem i dżemem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast zimnej wody do ciasta można dodać śmietanę a wierzch posypać innymi dowolnymi bakaliami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag mąki tortowej
    25 dag masła
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru
    ok. ⅓ szklanki zimnej wody
    3 łyżki dżemu truskawkowego
    1 budyń śmietankowy
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    garść żurawiny
    ok. ½ tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto z budyniem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, szczyptę soli i ok. ⅓ szklanki zimnej wody. Wysiekać i wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć na ok 1 godzinę do lodówki. Ciasto można podzielić na dwie części i upiec osobno w kwadratowej formie lub wyłożyć do dużej prostokątnej formy i dopiero po upieczeniu przekroić na dwa oddzielne kawałki. Po wyłożeniu na blachę ciasto nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor w temperaturze 190°C przez ok. 20 minut. Ostudzić.
    Budyń ugotować w szklance mleka, ostudzić.
    Wierzch jednego placka posmarować dżemem, kolejno wyłożyć budyń i przykryć drugim plackiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta. Posypać bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować