Drożdżową babkę zdecydowanie należy nazwać babą. To naprawdę kawał pysznego ciasta. Gdy święta wypadają późno, jak w tym roku warto przygotować ją z mniszkowym wnętrzem. Końcem kwietnia łąki już zaczynają się złocić.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma na babkę o pojemności 3 litry
Składniki:
• Ok 0,5 kg mąki,
• 1 szklanka świeżo zerwanych płatków mniszka lekarskiego,
• Skórka starta z jednej cytryny,
• Garść czekoladowego groszku,
• 1 i 1/3 szklanki mleka,
• 12 dag masła,
• 0,5 szklanki cukru,
• 4 jajka,
• Szczypta soli,
• 5 dag świeżych drożdży
Dodatkowo:
• Tłuszcz do formy,
• Mąka do przygotowania formy
Dekoracja:
• 5 łyżek wody,
• Około 1,5 szklanki cukru pudru,
• Lukrowane jajka czekoladowe do dekoracji
Drożdżowa baba z mniszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy. W podgrzanym rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz ok 5 łyżek mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajka, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę.
2.W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiałam 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego płatki mniszka, skórkę z cytryny oraz czekoladowy groszek. Po połączeniu składników ciasto przykrywamy i odkładamy na 60 minut do wyrośnięcia.
3.Między czasie formę smarujemy tłuszczem oraz oprószamy mąką.
4.Wyrośnięte ciasto przebijamy i przekładamy do formy. Wkładamy je lekko nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik włączamy na 180°C. W tej temperaturze babkę pieczemy około 55 minut.
Gotową wyjmujemy na kratkę i studzimy.
5.DEKORACJA:
LUKIER: Do wody dodajemy stopniowo cukier. Całość ucieramy drewnianą pałką do uzyskania lukru o pożądanej konsystencji. Gotowym oblewamy ostudzoną babę. Gdy lukier zaczyna twardnieć dekorujemy go jajeczkami.
Dodatkowo przed podaniem można ozdobić deser kwiatami mniszka.
Komentarze