Drożdżowa baba z mniszkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Drożdżową babkę zdecydowanie należy nazwać babą. To naprawdę kawał pysznego ciasta. Gdy święta wypadają późno, jak w tym roku warto przygotować ją z mniszkowym wnętrzem. Końcem kwietnia łąki już zaczynają się złocić.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma na babkę o pojemności 3 litry
    Składniki:
    • Ok 0,5 kg mąki,
    • 1 szklanka świeżo zerwanych płatków mniszka lekarskiego,
    • Skórka starta z jednej cytryny,
    • Garść czekoladowego groszku,
    • 1 i 1/3 szklanki mleka,
    • 12 dag masła,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 4 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 5 dag świeżych drożdży
    Dodatkowo:
    • Tłuszcz do formy,
    • Mąka do przygotowania formy
    Dekoracja:
    • 5 łyżek wody,
    • Około 1,5 szklanki cukru pudru,
    • Lukrowane jajka czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Drożdżowa baba z mniszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie jajek do rozczynu 1. Mleko lekko podgrzewamy. W podgrzanym rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz ok 5 łyżek mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do ostygnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajka, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę.
  • dodanie mniszka i czekolady 2. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz. W sumie ciasto wyrabiałam 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego płatki mniszka, skórkę z cytryny oraz czekoladowy groszek. Po połączeniu składników ciasto przykrywamy i odkładamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • przygotowujemy formę 3. Między czasie formę smarujemy tłuszczem oraz oprószamy mąką.
  • przełożenie ciasta do formy 4. Wyrośnięte ciasto przebijamy i przekładamy do formy. Wkładamy je lekko nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik włączamy na 180°C. W tej temperaturze babkę pieczemy około 55 minut.
    Gotową wyjmujemy na kratkę i studzimy.
  • studzenie babki przed dekoracją 5. DEKORACJA:
    LUKIER: Do wody dodajemy stopniowo cukier. Całość ucieramy drewnianą pałką do uzyskania lukru o pożądanej konsystencji. Gotowym oblewamy ostudzoną babę. Gdy lukier zaczyna twardnieć dekorujemy go jajeczkami.
    Dodatkowo przed podaniem można ozdobić deser kwiatami mniszka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować