Drobiowy pasztet

0 (0 ocen)

Mój pierwszy pasztet!:) i się udał:)

Składniki:

  • 900 g mięsa z udźca kurczaka
    7 jagód jałowca
    sok z ½ cytryny
    skórka i sok z 1 mandarynki
    2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju sezamowego
    200 g wątróbki drobiowej
    1 szklanka mleka
    1 cebula
    1 marchewka (większa)
    1 pietruszka
    2 goździki
    2 ziela angielskie
    1-2 łyżki margaryny do smażenia
    500 ml wody
    3 jajka
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Drobiowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowanie mięsa 1. Dzień pierwszy: Mięso z udźca umyć, osuszyć i odkroić twarde chrząstki (jeśli są),tłuszcz tym razem zostawić. Do miski zetrzeć skórkę z mandarynki, dodać wyciśnięty sok, wycisnąć sok z cytryny.5 jagód jałowca zmiażdżyć nożem a następnie przekroić na pół i wrzucić do miski z sokami, dodać sól, olej i dokładnie wymieszać. Do przygotowanej marynaty przełożyć kurczaka i wmasować marynatę w mięso. Przełożyć do naczynia próżniowego, odessać powietrze i odstawić do lodówki na noc. Wątróbkę przepłukać ,przełożyć do pudełka zalać szklanką mleka, zamknąć i również pozostawić na całą noc w lodówce
  • smażenie mięsa 2. Drugi dzień: W dużej patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej pokrojoną w cienkie pół plasterki cebulę. Dodać mięso i je obsmażyć. Wlać marynatę. Pietruszkę i marchewkę obrać i umyć. Do obsmażonego mięsa dodać marchewkę ,pietruszkę oraz pozostałe 2 jagody jałowca, ziele angielskie oraz goździki. Zalać to 500 ml wody, przykryć i dusić do momentu aż zostanie ¼ płynu w patelni. Zdjąć z ognia i ostudzić. W tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka, usunąć błony i białe części. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 5-10 minut. Odcedzić, ostudzić. Z patelni zdjąć mięso i warzywa i dwukrotnie przepuścić je przez maszynkę do mięsa. Wątróbkę również 2 razy zmielić. Połączyć wszystko ze sobą, wymieszać. Wbić jajka dodać pieprz,sól, oraz imbir i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Formę (keksówkę) wysmarować masłem i ułożyć mięso. Kilak razy stuknąć foremką aby mięso dobrze się w nie ułożyło. Zapiekać około godziny w 180 st. Mniej więcej w połowie czasu nakryć formę folią aluminiową (matowym na wierzch). Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika, pozowolić mi troszkę ostygnąć i wyjąć delikatnie z foremki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować