Drobiowe mini hamburgery

4.49 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mini hamburgery bardzo są smaczne i stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach rodzinnych, sylwestrze lub kinderbalu. Doskonale smakują na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
    1 łyżka majonezu
    Przyprawa do kurczaka
    Słodka i ostra papryka
    Sól
    Bułka tarta do panierowania
    Olej do smażenia
    Bułki:
    750 gram mąki pszennej
    450 ml. Letniej wody
    25 gram świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 czubata łyżka soli
    1 jako
    Ziarna sezamu
    Dodatkowo:
    Remoulada-sos duński
    Sałata
    Kilka pomidorów śliwkowych
    Wykałaczki
    Kawałek czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Drobiowe mini hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.
  • 2. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 3. Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy remouladą, układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remouladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia części bułeczek. W każdego hamburgera wbijamy wykałaczkę, ozdabiamy papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować